Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı çocuk evleri sitesinde yetişen ve 10 yaşında kontrbas çalmaya başlayan Büşra Başoğlu, müzik yeteneğini Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarındaki eğitimiyle taçlandırdı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Konya'daki çocuk evleri sitesinde yetişen, henüz 10 yaşındayken kontrbas çalmaya başlayan Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı öğrencisi 18 yaşındaki Büşra Başoğlu, yurt dışında "masterclass" programlarına katılmak ve koruma altındaki çocuklara müzik eğitimi vermek istiyor. Başoğlu, üç ağabeyi ve ablasıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Konya'daki çocuk evleri sitesinde, devlet korumasında hayata hazırlandı. Devletin maddi ve manevi desteğini arkasına alarak abla ve ağabeyleri gibi kendine bir yol çizen Başoğlu'nun müzik hayatı, ablasının kendisindeki müzik yeteneğini keşfetmesiyle başladı. Aynı zamanda müzisyen olan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın desteğiyle yurt dışında ülkesini başarıyla temsil eden ablasıyla ilkokulda "müzik kulağı" eğitimine başlayan Başoğlu, bu süreçte "sesi ve tınısı bana hitap ediyor" dediği kontrbasla tanıştı. 10 yaşından itibaren kontrbas çalmaya başlayan, günde 7-8 saat çalışarak bu enstrümanda profesyonelleşen Başoğlu, eğitim sürecini ve gelecek hayallerini AA muhabirine anlattı.
"Yaşıma göre çok büyük bir enstrümandı ama engel değildi"
Çok küçük yaşlardan itibaren keman ve piyano eğitimi de aldığını, ardından Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Müzik ve Bale Ortaokulunun yetenek sınavını başarıyla kazandığını belirten Başoğlu, "Ablam bana öncesinde enstrümanları tanıttı, 'hangisini çalmak istersin?' dedi. Kontrbas gözüme çarptı. 'Ben bu enstrümanı çalmalıyım' dedim. Çünkü sesi ve tınısı çok hoşuma gitti ve bana hitap ediyordu. Sadece yaşıma göre çok büyük bir enstrümandı ama engel değildi, öğrenmeye çok hevesliydim. O yüzden çalışmalara başladım." diye konuştu.
İlk yıllar enstrüman hocasıyla günde 7-8 saat çalıştığını anlatan Başoğlu, şöyle devam etti:
"Çok zordu ama adapte oldum. Küçüktüm, arkadaşlarımla vakit geçirmek, sosyal aktiviteler yapmak istiyordum ama benim için böylesi güzel oldu. Beni şu anki konuma getiren de o zamanki emeklerimdi. Hocamın disiplini sayesinde iyi bir teknik oturtmuş oldum. Lisede Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrasının sınavını başarıyla kazandım. Lise 3'te Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası sınavını kazandım. Orkestra olarak İtalya, Almanya ve Çekya'da turnelere katıldık. Orkestrada iki yıl grup şefliği yaptım. Çok güzel deneyimler yaşadım. Müzik yapmayı çok seviyorum. Sevdiğim bir işi yapmak çok mutluluk verici."
"En büyük hayalim, koruma altındaki çocuklara öncü olmak"
Başoğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının maddi ve manevi büyük desteğini gördüğünü, kaldığı yerdeki herkesin "aile" olduğunu ve iyi bir eğitim alması için ellerinden geleni yaptığını söyledi. Bakanlığın hayallerini gerçekleştirmede önünü açtığını vurgulayan Başoğlu, "En büyük hayallerimden biri benden sonra gelen koruma altındaki çocuklara örnek ve öncü olmak. Bu işi, yapmak isteyenlere öğretmek, çocukların önünü açmak istiyorum. Umarım onlara güzel bir örnek olurum." dedi.
"Öğrendiklerimle kendi ülkeme bir şeyler katmak istiyorum"
Bir başka büyük hayalinin de yurt dışında eğitim olduğunu vurgulayan Büşra Başoğlu, "En büyük hayallerimden biri de yurt dışında yapabildiğim kadar 'masterclass' programlarına katılıp, farklı hocalarla çalışmak. Öğrenebildiğim kadar çok şey öğrenmek istiyorum. Benim en çok istediğim şeylerden biri de öğrendiklerimle kendi ülkeme bir şeyler katmak. Çünkü bizim gibi çok yetenekli öğrenciler başka ülkelere gidip geri gelmezse ülkeye katkı sağlayacak kimse kalmaz." ifadelerini kullandı.
Avrupa'da çok iyi orkestralar bulunduğunu dile getiren Başoğlu, "Berlin'deki Barenboim-Said Akademie'nin sınavlarına hazırlanacağım. Kazanırsam eğitimime yurt dışında devam etmek istiyorum. Üniversiteyi başarılı şekilde bitirirsem ülkemizdeki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının sanatçısı olmaktan gurur duyarım." diye konuştu.