Kayseri'de yaşayan 43 yaşındaki Serap Melekoğlu, KOSGEB desteğiyle başlattığı dekorasyon üretimini büyük bir fabrikaya taşıyarak uluslararası bir başarı hikayesine imza attı. 2017 yılında, 45 metrekarelik küçük bir atölyede doğum günü aksesuarları ve kapı süsleri tasarlamaya başlayan Melekoğlu, kısa sürede işlerini büyütmeyi başardı.
Çocuklarını büyüttükten sonra iş hayatına atılmaya karar veren Melekoğlu, aldığı girişimcilik eğitimi ve KOSGEB hibesinin büyük katkısıyla işe başladı. Tasarladığı tablo, saat ve dresuar gibi ev dekorasyonu ürünleri, özellikle fuarlarda büyük ilgi gördü ve marka bilinirliği hızla arttı.
İşlerinin büyümesiyle birlikte daha geniş bir üretim alanına ihtiyaç duyan Melekoğlu, Mimar Sinan Organize Sanayi Bölgesi'nde büyük bir fabrikaya geçiş yaptı. Şu anda 14 kişilik bir ekiple çalışan Melekoğlu, mevsimsel olarak işçi sayısını artırabiliyor. İmalatta kadınların çalışmasının zorluklarına rağmen, evde çalışabilme imkanı sunarak kadınlara destek oluyor.
2021 yılında ihracata başlayan Melekoğlu, bugün Orta Doğu, Afrika ve Avrupa'da yaklaşık 20 ülkeye ürünlerini gönderiyor. Ürünler için gerekli malzemelerin yüksek maliyetleriyle karşılaşınca, bu malzemeleri de kendi üretmeye karar verdi. Bu sayede maliyetleri düşürüp kaliteyi artırarak rekabet avantajı elde etti.
Serap Melekoğlu, işine duyduğu tutkuyu ve sürekli çalışma azmini şu sözlerle dile getiriyor: "Sürekli çalışmak gerekiyor, bunun üzerine kafa yormak gerekiyor. Mesai bitti, iş yerinin kapısını kapatıp gideyim olmuyor. Hayata devam ederken sürekli işleri düşünüyorsun. Bir aksesuarı nasıl kendim üretebilirim, bir çerçeveyi nasıl değiştiririm, el emeği işlerimi nasıl geliştiririm derken yol bizi buraya getirdi."
Melekoğlu, aldığı girişimcilik eğitimi ve KOSGEB hibesinin ardından 2017 yılında Serçeönü Mahallesi'ndeki atölyesinde doğum günleri için aksesuar, evler için kapı süsleri tasarlamaya başladı. Tasarımları için gereken bazı malzemelerin fahiş fiyata satıldığını fark eden Melekoğlu, araştırmaları sonucu bunları da üretmeye karar verdi. Mimar Sinan Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir fabrikada üretime devam eden Melekoğlu, çocuklarını büyüttükten sonra boşta kaldığını ve zamanını değerlendirmeye karar verdiğini söyledi.
Tablo, saat, dresuar (antre sehpası) gibi ev dekorasyonu tamamlayıcı ürünler tasarladığını belirten Melekoğlu, "Sürekli çalışmak gerekiyor, bunun üzerine kafa yormak gerekiyor. Mesai bitti, iş yerinin kapısını kapatıp gideyim olmuyor. Hayata devam ederken sürekli işleri düşünüyorsun. Bir aksesuarı nasıl kendim üretebilirim, bir çerçeveyi nasıl değiştiririm, el emeği işlerimi nasıl geliştiririm derken yol bizi buraya getirdi." dedi.
İşlerinin zamanla büyüdüğünü ve ihracata başladığını anlatan Melekoğlu, fuarlara katıldığını, marka bilinirliğinin arttığını, talebi karşılayabilmek için daha büyük alanda üretime geçtiğini aktardı. Daha önce bir kişiyi istihdam ettiğini belirten Melekoğlu, "Şu anda 14 kişiyiz. Bu, mevsime ve işçi bulabilmemize göre değişiyor. İmalatta kadınların çalışması biraz zor oluyor, biz de evde kadınlara iş imkanı veriyoruz. Aksesuarlar için bazı süsler var, bunları kadınlar evde yapabiliyor. Onlar bana ben de onlara destek oluyorum. Patrondan çok işçiyim çünkü sadece oturup gözlemleyerek iş gelişmiyor. Her an içinde olmanız gerekiyor. Yeri geliyor aşağıya iniyorum, yeri geliyor küçük bir atölyem var, orada yaptığım saatler, tablolar var, onları tasarlıyorum." diye konuştu.
İhracata 2021 yılında başladığını aktaran Melekoğlu, Orta Doğu, Afrika ve Avrupa'da yaklaşık 20 ülkeye ürün gönderdiğini sözlerine ekledi.